zgoda
Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Możesz samodzielnie decydować o tym czy, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być zamieszczana na Twoim urządzeniu. Przeczytaj: jak wyłączyć pliki cookie. Szczgółowe informacje na temat wykorzystania plików cookie znajdziesz w Polityce Cookie.

Menu - posiłki dla szkoły i przedszkola

JADŁOSPISY

TYDZIEŃ 1 - PRZEDSZKOLE

 

Dzień: 1

 

I śniadanie

 

  1. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, 35g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Szynka wiejska, 10g
  4. Płatki kukurydziane z mlekiem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 80%, płatki kukurydziane 20%
  5. Ogórek, 15g
  6. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  7. Miód pszczeli, 2,5g

 

II śniadanie

  1. Owoc, 90g

obiad

  1. Zupa neapolitańska z groszkiem ptysiowym, 200g, składniki: mąka pszenna typ 500 20%, ser żółty gouda 15%, śmietana 18% tłuszczu 15%, marchew 15%, pietruszka korzeń 9%, seler korzeniowy 9%, por 9%, groszek ptysiowy 8%
  2. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona11%
  3. Cukier 2,5g
  4. Łazanki, 100g, składniki: kapusta biała 23%, kapusta kwaszona 23%, wieprzowina szynka surowa 23%, makaron bezjajeczny 15%, cebula 8%, kiełbasa krakowska sucha 8%, pieprz czarny mielony

podwieczorek

  1. Koktajl jagodowy, 150g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 50%, serek homogenizowany naturalny chudy 35%, czarne jagody mrożone 15%
  2. Podpłomyki bez dodatku cukru, 9g

 

 

 

 

Dzień: 2

I śniadanie

  1. Chleb pszenny, 35g
  2. Chleb graham 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Serek twarogowy puszysty śmietankowy, 20g
  5. Rzodkiewka, 7,5g
  6. Szczypiorek, 1g
  7. Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu          96%, kakao naturalne, cukier 2%

 

II śniadanie

  1. Drożdżówka z owocami, 50g

obiad

1.  Zupa pieczarkowa z makaronem, 200g, składniki: pieczarka uprawna świeża 27%, marchew        18%, makaron dwujajeczny 13%, seler korzeniowy 9%, pietruszka korzeń 9%, por 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, śmietana 18% tłuszczu 4%, masło ekstra 4%, cebula    4%, pietruszka liście 1%, majeranek suszony, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie            mielone, pieprz czarny mielony

2.   Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym, 140g, składniki: szynka wieprzowa 39%,           pulpa pomidorowa 25%, ryż biały 15%, cebula 6%, śmietanka kremowa 30% tłuszczu 4%,         mąka pszenna typ 550 3%, seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, marchew 2%,        czosnek 1%, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

3.  Kompot rabarbarowy, 200g, składniki: woda 91%, rabarbar 9%

4.  Cukier 2,5g

podwieczorek

      1.    Serek homogenizowany owocowy, 150g

 

 

Dzień: 3

I śniadanie

  1. Płatki orkiszowe pełnoziarniste na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 86%, atki orkiszowe pełnoziarniste 14%
  2. Chleb zwykły, 35g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Dżem owocowy 100%, 15g
  5. Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
  6. Cukier 2,5g

II śniadanie

  1. Rogal maślany, 60g
  2. Rodzynki suszone, 15g

obiad

  1. Rosół z makaronem, 200g, składniki: kurczak tuszka 33%, marchew 26%, makaron dwujajeczny 20%, pietruszka korzeń 13%, seler korzeniowy 3%, cebula 3%, por 2%, pieprz czarny mielony
  2. Ziemniaki puree z olejem, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  3. Schab duszony, 50g, składniki: schab wieprzowy bez kości 90%, cebula 9%, czosnek 1%, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
  4. Ogórek kwaszony, 60g
  5. Kompot truskawkowy, 200g, składniki: woda 91%, truskawki mrożone 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

  1. Owoc, 90g

 

Dzień: 4

I śniadanie

  1. Chleb 7 ziaren, 35g
  2. Chleb pszenny, 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Sałatka warzywna tradycyjna, 45g, składniki: marchew 22%, jaja kurze całe 18%, pietruszka korzeń 11%, seler korzeniowy 11%, jabłko 11%, ogórek kwaszony 7%, seler korzeniowy 7%, majonez 7%, musztarda 4%, pieprz czarny mielony
  5. Szynka delikatesowa z kurczaka, 15g
  6. Sałata, 15g
  7. Kawa inka na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, kawa INKA 2%

 

II śniadanie

  1. Baton musli z owocami, 35g

obiad

  1. Zupa ziemniaczana zabielana, 200g, składniki: ziemniaki 54%, skrzydło kurczaka 11%, marchew 11%, pietruszka korzeń 5%, seler korzeniowy 5%, cebula 5%, śmietana 18% tłuszczu 3%, mąka pszenna typ 500 3%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 3%
  2. Gulasz wieprzowy, 60g, składniki: wieprzowina szynka surowa 72%, cebula 14%, mąka pszenna typ 500 7%, olej rzepakowy uniwersalny 7%
  3. Kasza jaglana, 40g
  4. Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka, 60g, składniki: kapusta pekińska 40%, ogórek 29%, pomidor 29%, olej rzepakowy uniwersalny 2%, pieprz czarny mielony
  5. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

  1. Bagietka z dynią, 30g
  2. Masło ekstra, 2g
  3. Pomidor, 10g

 

 

 

Dzień: 5

I śniadanie

  1. Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu      80%, płatki kukurydziane 20%
  2. Chleb wieloziarnisty, 35g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Ser żółty gouda, 20g 
  5. Ogórek, 15g
  6. Herbata czarna bez cukru, 200g, składniki: woda 100%, herbata czarna w torebkach
  7. Cukier 2,5g

II śniadanie

  1. Danonki, 90g

obiad

  1. Zupa jarzynowa z ryżem, 200g, składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 15%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 7%, brokuły 7%, ryż biały 5%, seler korzeniowy 5%, por 5%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 3%
  2. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  3. Cukier, 2,5g
  4. Makaron bezjajeczny, 40g
  5. Mus jabłkowy, 65g, składniki: jabłko 91%, cukier 9%

 

podwieczorek

  1. Galaretka domowa o smaku truskawkowym, 150g, składniki: woda 60%, truskawki 36%, cukier 2%, żelatyna wołowa 2%
  2. Bita śmietana, 45g, składniki: śmietanka kremowa 30% tłuszczu 93%, cukier 7%

 

 

Podsumowanie planu żywieniowego PRZEDSZKOLE

- średnia na dzień

JADŁOSPIS

TYDZIEŃ 3 – PRZEDSZKOLE

 

Dzień: 1

 

I śniadanie

 

  1. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem, 52,5g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Ser salami pełnotłusty, 25g
  4. Pomidor, 15g
  5. Płatki kukurydziane z mlekiem 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 80%, płatki kukurydziane 20%

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Zupa jarzynowa z makaronem, 200g, składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 15%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 7%, brokuły 7%, por 5%, seler korzeniowy 5%, makaron bezjajeczny 5%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 2%
  2. Paluszki rybne panierowane, 70g
  3. Ryż biały, 35g
  4. Surówka z białej kapusty, 60g, składniki: kapusta biała 75%, marchew 9%, jabłko 9%, olej rzepakowy uniwersalny 5%, chrzan 2%
  5. Kompot z owoców mieszanych, 200g składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa  mrożona 11%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Jogurt o smaku truskawkowym domowy, 150g, składniki: jogurt naturalny 2% tłuszczu 81%, truskawki mrożone 19%

 

 

Dzień: 2

 

I śniadanie

 

  1. Chleb graham, 52,5g
  2. Masło ekstra, 3g
  3. Szynka wiejska, 25g
  4. Płatki jęczmienne błyskawiczne na mleku 2%, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 86%, płatki błyskawiczne jęczmienne 14%
  5. Papryka czerwona, 15g
  6. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  7. Cukier 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

obiad

 

  1. Krem z selera z grzankami, 200g, składniki: seler korzeniowy 64%, marchew 16%, pietruszka korzeń 6%, por 6%, masło ekstra 5%, pietruszka liście 3%
  2. Kotlet schabowy, 60g, składniki: schab wieprzowy bez kości 63%, bułka tarta 13%, olej rzepakowy uniwersalny 13%, jaja kurze całe 11%
  3. Ziemniaki puree z olejem, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  4. Surówka z kapusty czerwonej, 60g, składniki: kapusta czerwona 60%, pieprz ziołowy 17%, jabłko 12%, marchew 8%, olej rzepakowy uniwersalny 3%
  5. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  6. Cukier, 2,5g

 

podwieczorek

 

  1. Serek homogenizowany owocowy, 150g

 

 

Dzień: 3

 

I śniadanie

 

  1. Kakao naturalne na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, kakao naturalne o obniżowej zaw. tłuszczu 2%, cukier 2%
  2. Chleb graham, 35g
  3. Chleb zwykły, 17,5g
  4. Masło ekstra, 3g
  5. Serek naturalny bieluch, 30g
  6. Rzodkiewka, 5g
  7. Ogórek, 10g

 

II śniadanie

 

  1. Sok owocowy 100%, 150g
  2. Biszkopty okrągłe, 20g

 

obiad

 

  1. Zupa koperkowa z ryżem, 200g, składniki: porcja rosołowa z kurczaka 17%, marchew 17%, ryż biały 15%, koper ogrodowy 9%, por 9%, seler korzeniowy 9%, pietruszka korzeń 9%, śmietana 18% tłuszczu 5%, mąka pszenna typ 500 5%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%
  2. Gulasz z indyka, 90g, składniki: mięso z piersi indyka bez skóry 77%, cebula 15%, mąka pszenna typ 500 8%, papryka czerwona mielona słodka
  3. Ogórek kwaszony, 60g
  4. Kompot ze świeżych jabłek, 200g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  5. Cukier, 2,5g
  6. Kasza jaglana, 35g

 

podwieczorek

 

  1. Oblaty tradycyjne, 30g
  2. Dżem owocowy 100%, 12,5g

 

 

Dzień: 4

 

I śniadanie

 

  1. Chleb 7 ziaren, 35g
  2. Chleb zwykły, 17,5g
  3. Masło ekstra, 3g
  4. Pasta z tuńczyka, 25g, składniki: tuńczyk w wodzie 65%, ogórek kwaszony 26%, majonez 4%, sos keczup 4%, koper ogrodowy 1%
  5. Kawa inka na mleku 2% z cukrem, 200g, składniki: mleko spożywcze 2% tłuszczu 96%, cukier 2%, kawa INKA 2%
  6. Ogórek kwaszony, 15g

 

II śniadanie

 

  1. Ciasto marchewkowe, 60g, składniki: mąka pszenna typ 500 22%, jaja kurze całe 21%, olej rzepakowy uniwersalny 18%, marchew 17%, cukier 17%, rodzynki suszone 4%, skrobia ziemniaczana 1%, cynamon mielony, soda oczyszczona, gałka muszkatołowa 

 

obiad

 

  1. Krupnik tradycyjny z wkładką mięsną, 200g, składniki: ziemniaki 43%, wieprzowina łopatka 15%, porcja rosołowa z kurczaka 15%, marchew 11%, kasza jęczmienna perłowa 6%, pietruszka korzeń 4%, por 4%, seler korzeniowy 2%
  2. Ziemniaki puree z olejem, 100g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  3. Jaja gotowane, 45g, składniki: jaja kurze całe 100%
  4. Sos koperkowy, 30g, składniki: śmietana 18% tłuszczu 38%, koper ogrodowy 25%, mąka pszenna typ 500 25%, masło ekstra 11%, pieprz czarny mielony 1%
  5. Kompot z owoców mieszanych, 200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  6. Cukier, 2g

 

podwieczorek

 

  1. Deser mleczno-owocowy, 150g, składniki: jogurt naturalny typ grecki 71%, owoc  28%, cukier 1%

 

 

 

Dzień: 5

 

I śniadanie

 

  1. Musli domowe, 25g, składniki: płatki kukurydziane 36%, płatki owsiane 27%, płatki pszenne 27%, rodzynki suszone 5%, orzechy włoskie 5%
  2. Mleko spożywcze 2% tłuszczu, 175g
  3. Chleb zwykły, 52,5g
  4. Masło ekstra, 2,5g
  5. Ser żółty gouda, 25g
  6. Ogórek kwaszony, 15g
  7. Herbata owocowa, 200g, składniki: woda 99%, herbata owocowa 1%
  8. Cukier, 2,5g

 

II śniadanie

 

  1. Owoc, 90g

 

 

 

obiad

 

  1. Zupa szczawiowa z ryżem, 200g, składniki: porcja rosołowa z kurczaka 18%, marchew 18%, szczaw 14%, pietruszka korzeń 9%, por 9%, seler korzeniowy 9%, ryż biały 8%, śmietana 18% tłuszczu 5%, mąka pszenna typ 500 5%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%
  2. Makaron z serem feta i szpinakiem, 140g, składniki: makaron bezjajeczny 33%, szpinak mrożony 33%, ser typu Feta 16%, śmietana 18% tłuszczu 16%, czosnek 2%, pieprz czarny mielony
  3. Kompot wiśniowy, 200g, składniki: woda 91%, wiśnie mrożone bez pestek 9%
  4. Cukier, 2,5g

 

 

podwieczorek

 

  1. Chleb żytni pełnoziarnisty, 52,5g
  2. Masło ekstra, 2,5g
  3. Pomidor, 30g

 

 

Podsumowanie planu żywieniowego PRZEDSZKOLE

- średnia na dzień

Parametr

Poziom strat

Norma na składnik

Zawartość w porcji

% realizacji normy

Wartość energetyczna [kJ]

10%

4156

4177.9

103

Wartość energetyczna [kcal]

10%

960

994.1

103

% energii z białka

10%

15

-

14

% energii z tłuszczu

10%

25

-

26

% energii z węglowodanów

10%

60

-

60

 

 

 

 

       
         
         
         
         
         

 

 

JADŁOSPISY

 

TYDZIEŃ 1 - SZKOŁA

 

Dzień: 1

 

  1. Zupa neapolitańska z groszkiem ptysiowym, 350g, składniki: mąka pszenna typ 500 20%, ser żółty gouda 15%, śmietana 18% tłuszczu 15%, marchew 15%, pietruszka korzeń 9%, seler korzeniowy 9%, por 9%, groszek ptysiowy 8%
  2. Kompot z owoców mieszanych,200g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  3. Cukier 3g
  4. Łazanki, 180g, składniki: kapusta biała 23%, kapusta kwaszona 23%, wieprzowina szynka surowa 23%, makaron bezjajeczny 15%, cebula 8%, kiełbasa krakowska sucha 8%, pieprz czarny mielony

Dzień: 2

1.  Zupa pieczarkowa z makaronem, 350g, składniki: pieczarka uprawna świeża 27%, marchew        18%, makaron dwujajeczny 13%, seler korzeniowy 9%, pietruszka korzeń 9%, por 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, śmietana 18% tłuszczu 4%, masło ekstra 4%, cebula    4%, pietruszka liście 1%, majeranek suszony, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie            mielone, pieprz czarny mielony

2.   Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym, 250g, składniki: szynka wieprzowa 39%,           pulpa pomidorowa 25%, ryż biały 15%, cebula 6%, śmietanka kremowa 30% tłuszczu 4%,         mąka pszenna typ 550 3%, seler korzeniowy 2%, pietruszka korzeń 2%, marchew 2%,        czosnek 1%, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

3.  Kompot rabarbarowy, 250g, składniki: woda 91%, rabarbar 9%

4.  Cukier 3g

 

Dzień: 3

  1. Rosół z makaronem, 350g, składniki: kurczak tuszka 33%, marchew 26%, makaron dwujajeczny 20%, pietruszka korzeń 13%, seler korzeniowy 3%, cebula 3%, por 2%, pieprz czarny mielony
  2. Ziemniaki puree z olejem, 240g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  3. Schab duszony, 100g, składniki: schab wieprzowy bez kości 90%, cebula 9%, czosnek 1%, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
  4. Ogórek kwaszony, 100g
  5. Kompot truskawkowy, 250g, składniki: woda 91%, truskawki mrożone 9%
  6. Cukier, 3g

 

 

Dzień: 4

  1. Zupa ziemniaczana zabielana, 350g, składniki: ziemniaki 54%, skrzydło kurczaka 11%, marchew 11%, pietruszka korzeń 5%, seler korzeniowy 5%, cebula 5%, śmietana 18% tłuszczu 3%, mąka pszenna typ 500 3%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 3%
  2. Gulasz wieprzowy, 100g, składniki: wieprzowina szynka surowa 72%, cebula 14%, mąka pszenna typ 500 7%, olej rzepakowy uniwersalny 7%
  3. Kasza jaglana, 70g
  4. Surówka z kapusty pekińskiej, pomidora i ogórka, 100g, składniki: kapusta pekińska 40%, ogórek 29%, pomidor 29%, olej rzepakowy uniwersalny 2%, pieprz czarny mielony
  5. Kompot ze świeżych jabłek, 250g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  6. Cukier, 3g

 

Dzień: 5

  1. Zupa jarzynowa z ryżem, 350g, składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 15%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 7%, brokuły 7%, ryż biały 5%, seler korzeniowy 5%, por 5%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 3%
  2. Kompot z owoców mieszanych, 250g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa  mrożona 11%
  3. Cukier, 3g
  4. Makaron bezjajeczny, 80g
  5. Mus jabłkowy, 200g, składniki: jabłko 91%, cukier 9%

 

 

 

Podsumowanie planu żywieniowego SZKOŁA

- średnia na dzień

Parametr

Poziom strat

Norma na składnik

Zawartość w porcji

% realizacji normy

Wartość energetyczna [kcal]

10%

788.4

792.5

100

Wartość energetyczna [kJ]

10%

3155

3327.2

100

% energii z białka

10%

15

-

19

% energii z tłuszczu

10%

25

-

32

% energii z węglowodanów

10%

60

-

50

 

JADŁOSPIS

TYDZIEŃ 3 – SZKOŁA

 

 

Dzień: 1

 

  1. Zupa jarzynowa z makaronem, 350g, składniki: kurczak tuszka 27%, marchew 15%, kalafior 11%, kapusta włoska 8%, pietruszka korzeń 7%, brokuły 7%, por 5%, seler korzeniowy 5%, makaron bezjajeczny 5%, śmietana 18% tłuszczu 4%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 4%, pietruszka liście 2%
  2. Paluszki rybne panierowane, 100g
  3. Ryż biały, 70g
  4. Surówka z białej kapusty, 100g, składniki: kapusta biała 75%, marchew 9%, jabłko 9%, olej rzepakowy uniwersalny 5%, chrzan 2%
  5. Kompot z owoców mieszanych, 200g składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa  mrożona 11%
  6. Cukier, 3g

 

 

Dzień: 2

 

  1. Krem z selera z grzankami, 350g, składniki: seler korzeniowy 64%, marchew 16%, pietruszka korzeń 6%, por 6%, masło ekstra 5%, pietruszka liście 3%
  2. Kotlet schabowy, 100g, składniki: schab wieprzowy bez kości 63%, bułka tarta 13%, olej rzepakowy uniwersalny 13%, jaja kurze całe 11%
  3. Ziemniaki puree z olejem, 240g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  4. Surówka z kapusty czerwonej, 100g, składniki: kapusta czerwona 60%, pieprz ziołowy 17%, jabłko 12%, marchew 8%, olej rzepakowy uniwersalny 3%
  5. Kompot ze świeżych jabłek, 250g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  6. Cukier, 3g

 

Dzień: 3

 

  1. Zupa koperkowa z ryżem, 350g, składniki: porcja rosołowa z kurczaka 17%, marchew 17%, ryż biały 15%, koper ogrodowy 9%, por 9%, seler korzeniowy 9%, pietruszka korzeń 9%, śmietana 18% tłuszczu 5%, mąka pszenna typ 500 5%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%
  2. Gulasz z indyka, 120g, składniki: mięso z piersi indyka bez skóry 77%, cebula 15%, mąka pszenna typ 500 8%, papryka czerwona mielona słodka
  3. Ogórek kwaszony, 100g
  4. Kompot ze świeżych jabłek, 250g, składniki: woda 91%, jabłko 9%
  5. Cukier, 3g
  6. Kasza jaglana, 70g

 

 

Dzień: 4

 

  1. Krupnik tradycyjny z wkładką mięsną, 350g, składniki: ziemniaki 43%, wieprzowina łopatka 15%, porcja rosołowa z kurczaka 15%, marchew 11%, kasza jęczmienna perłowa 6%, pietruszka korzeń 4%, por 4%, seler korzeniowy 2%
  2. Ziemniaki puree z olejem, 240g, składniki: ziemniaki 94%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%, olej rzepakowy uniwersalny 1%
  3. Jaja gotowane, 90g, składniki: jaja kurze całe 100%
  4. Sos koperkowy, 60g, składniki: śmietana 18% tłuszczu 38%, koper ogrodowy 25%, mąka pszenna typ 500 25%, masło ekstra 11%, pieprz czarny mielony 1%
  5. Kompot z owoców mieszanych, 250g, składniki: woda 89%, mieszanka kompotowa mrożona 11%
  6. Cukier, 3g

 

Dzień: 5

 

  1. Zupa szczawiowa z ryżem, 350g, składniki: porcja rosołowa z kurczaka 18%, marchew 18%, szczaw 14%, pietruszka korzeń 9%, por 9%, seler korzeniowy 9%, ryż biały 8%, śmietana 18% tłuszczu 5%, mąka pszenna typ 500 5%, mleko spożywcze 2% tłuszczu 5%
  2. Makaron z serem feta i szpinakiem, 250g, składniki: makaron bezjajeczny 33%, szpinak mrożony 33%, ser typu Feta 16%, śmietana 18% tłuszczu 16%, czosnek 2%, pieprz czarny mielony
  3. Kompot wiśniowy, 250g, składniki: woda 91%, wiśnie mrożone bez pestek 9%
  4. Cukier, 3g

 

 

 

 

 

Podsumowanie planu żywieniowego SZKOŁA

- średnia na dzień

Parametr

Poziom strat

Norma na składnik

Zawartość w porcji

% realizacji normy

Wartość energetyczna [kJ]

10%

3155

3325.5

100

Wartość energetyczna [kcal]

10%

788.4

791.8

100

% energii z białka

10%

15

-

19

% energii z tłuszczu

10%

25

-

31

% energii z węglowodanów

10%

60

-

51

 

 

 

 

 

Script logo